Η απήχηση του A.I. στον χώρο του WEB αυξάνεται μέρα τη μέρα

Παρά τα τεράστια βήματα που έχει κάνει η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, σπάνια βλέπουμε μια εβδομάδα τόσο ταραχώδη όσο αυτή.

Όταν τα εγγόνια σας σας ρωτούν πού ήσασταν όταν ανέλαβε η AI, θα αναπολείτε τον Φεβρουάριο του 2023.

Το ChatGPT γίνεται “Pro”

Το ChatGPT είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα διαθέσιμα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και μέχρι τώρα ήταν δωρεάν στη χρήση, γεγονός που έχει προκαλέσει μια βιασύνη της τεχνητής νοημοσύνης — το ProductHunt μετατράπηκε σε εβδομάδες σε μια λίστα με «αξιόπιστα» chatbot. Η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το ChatGPT, είναι μια εμπορική εταιρεία και επέλεξε να κυκλοφορήσει έναν premium λογαριασμό για το ChatGPT που παρέχει πλήρη πρόσβαση για 20 $/μήνα.

Εκτός από την επανάσταση που έφερε στον κόσμο των web developers (και όχι μόνο), υπάρχουν ερωτήματα δεοντολογίας σχετικά με μια τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται στο περιεχόμενο άλλων, ερωτήσεις που ήταν λιγότερο πιεστικές όταν η πρόσβαση ήταν δωρεάν.

Το Bing Chat νικάει την Google

Η Google κυριαρχεί στην αναζήτηση εδώ και πολύ καιρό. Η κύρια δύναμή του ήταν ο αλγόριθμός του που φυλάσσεται σθεναρά.

Όταν η Microsoft κυκλοφόρησε το Bing, υπήρχε η εικασία ότι η Google θα έχανε την κυριαρχία της. Αλλά αυτό το σενάριο δεν έγινε πραγματικότητα ποτέ.

Έτσι, η ομάδα προγραμματιστών του Bing έβαλε τα δυνατά της για να βρει έναν τρόπο να καταπολεμήσει τον αλγόριθμο της Google. Η λύση που βρήκαν ήταν το Bing Chat, ένα chatbot που, εκτός από το ότι επέστρεφε αποτελέσματα αναζήτησης, θα απαντούσε επίσης στο ερώτημα με μια απλή δήλωση, αφαιρούμενη από τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Το Bing Chat υποστηρίζεται από το ChatGPT — Η Microsoft προφανώς πληρώνει 20 $/μήνα για πρόσβαση κατά προτεραιότητα.

Η μετάβαση από τις μηχανές αναζήτησης που κατευθύνουν τους χρήστες σε αποτελέσματα που φιλοξενούνται σε ιστότοπους στις μηχανές αναζήτηση, επαναδιατυπώνουν και παρουσιάζουν τις απαντήσεις ως δικές τους, θα κάνει την χρήση του AMP ασήμαντη.

Το Google Bard το πάει λάθος

Η Google τρόμαξε τόσο πολύ από το Bing Chat που έσπευσε να παρουσιάσει το Bard, την δικής της υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης.

Η Google θεωρείται γενικά ως ένα από τα κορυφαία brand στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης, επομένως η ενσωμάτωση της αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη τους ώθησε να εστιάσουν προς αυτήν την κατεύθυνση – και μάλιστα με γρήγορα βήματα.

Σε ένα βίντεο που είχε σκοπό να κλέψει τη δόξα της Microsoft, ο Bard ρωτήθηκε: «Ποιες νέες ανακαλύψεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb μπορώ να πω στο εννιάχρονο μου;» Η απάντηση από τον Bard ανέφερε ότι το JWST τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες ενός πλανήτη έξω από το ηλιακό σύστημα της Γης. Ωστόσο, αυτές οι πρώτες φωτογραφίες τραβήχτηκαν το 2004, 17 χρόνια πριν από την κυκλοφορία του JWST.

Και κάπως έτσι, 100 δισεκατομμύρια δολάρια εξαλείφθηκαν από την τιμή της μετοχής της Alphabet (μητρική εταιρεία Google).

Όπως έσπευσαν να επισημάνουν οι εκπρόσωποι της Google, ο Bard εξακολουθεί να δοκιμάζεται και θα είναι πολύ πιο ισχυρός όταν χρησιμοποιεί την πλήρη έκδοση του LaMDA. Αλλά το παραπάνω παράδειγμα, υπογραμμίζει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του AI: δεν είναι μόνο εξαιρετικά ανακριβές αλλά και εξαιρετικά πειστικό, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό σφαλμάτων.

Τι έπεται?

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Google Bard και του Microsoft Bing μας αφήνει στο χείλος ενός άλλου αξιοσημείωτου τεχνολογικού αγώνα. Το Bing κέρδισε τον πρώτο γύρο, αλλά στο στρατόπεδο της Google, κάνουν το παν ώστε να μην χάσουν άλλο έδαφος. Και όλα αυτά προτού το φημολογούμενο Apple iSearch εγκατασταθεί από προεπιλογή σε εκατομμύρια iPhone.

Υπάρχουν τόσα πολλά ηθικά, τεχνικά και πολιτισμικά ερωτήματα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη που είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πού οδηγεί αυτό.

Ένα είναι σίγουρο: κάτι άλλαξε αυτή την εβδομάδα. Έχουμε δει τις πρώτες μάχες σε έναν διαγωνισμό που θα μεταμορφώσει το Web την επόμενη δεκαετία.